ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΗ ΦΡΟΥΡΑ Ειδικό σώμα Ρωμαίων στρατιωτών το οποίο αρχικά οργάνωσε ο Αύγουστος ως σωματοφυλακή του αυτοκράτορα.

  • 0

ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΗ ΦΡΟΥΡΑ Ειδικό σώμα Ρωμαίων στρατιωτών το οποίο αρχικά οργάνωσε ο Αύγουστος ως σωματοφυλακή του αυτοκράτορα.

ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΗ ΦΡΟΥΡΑ

Ειδικό σώμα Ρωμαίων στρατιωτών το οποίο αρχικά οργάνωσε ο Αύγουστος ως σωματοφυλακή του αυτοκράτορα. Αποτελούνταν από εννιά κοόρτεις (αργότερα έγιναν δέκα) των 1.000 αντρών η καθεμιά. Όλα τα μέλη του ήταν Ιταλοί εθελοντές, η δε αμοιβή τους ήταν διπλάσια ή τριπλάσια από την αμοιβή ενός λεγεωνάριου. Ο Τιβέριος κράτησε αυτό το επίλεκτο σώμα συγκεντρωμένο στη Ρώμη χτίζοντας οχυρωμένους στρατώνες Β από τα τείχη της πόλης. Μολονότι κάποιες από τις κοόρτεις μπορεί να στέλνονταν σε ξένες χώρες, τρεις ήταν πάντοτε εγκατεστημένες στη Ρώμη και η μία από αυτές κατέλυε σε στρατώνες που επικοινωνούσαν με το ανάκτορο του αυτοκράτορα. Εφόσον η Πραιτωριανή Φρουρά ήταν βασικά το μοναδικό μόνιμο στρατιωτικό σώμα στην Ιταλία, κατέληξε να αποτελεί ισχυρή πολιτική δύναμη όσον αφορά την υποστήριξη ή την ανατροπή του αυτοκράτορα. Με τον καιρό, το μέγεθος και η σύσταση της Πραιτωριανής Φρουράς άλλαξαν, και γίνονταν δεκτοί σε αυτήν ακόμη και άντρες από τις επαρχίες. Τελικά τη διέλυσε ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος το 312 Κ.Χ.

Στο πρωτότυπο ελληνικό κείμενο των Ευαγγελίων και των Πράξεων, ο λατινισμός πραιτώριον χρησιμοποιείται αναφορικά με ανάκτορο ή με κατοικία. Αρχικά, praetorium ονομαζόταν η σκηνή του στρατιωτικού διοικητή και με την πάροδο του χρόνου ο όρος κατέληξε να προσδιορίζει την κατοικία του επάρχου. Κατά συνέπεια, ο Πιλάτος ανέκρινε τον Ιησού στο praetorium (πραιτώριον), ή αλλιώς στο «ανάκτορο του κυβερνήτη». (Ιωα 18:28, 33· 19:9· βλέπε ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ.) Προφανώς εκεί εκδίδονταν δικαστικές αποφάσεις και στεγάζονταν οι στρατιώτες. (Ματ 27:27·Μαρ 15:16) Στην Καισάρεια, ο Παύλος “φρουρούνταν στο πραιτωριανό ανάκτορο του Ηρώδη”.—Πρ 23:35.

Με δεδομένη αυτή τη χρήση, μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι η λέξη πραιτώριον στο εδάφιο Φιλιππησίους 1:13 εφαρμοζόταν στο ανάκτορο του Νέρωνα στον Παλατίνο Λόφο ή σε κάποια δικαστική αίθουσα στην οποία θα μπορούσε να εκδικαστεί η υπόθεση του Παύλου. Ωστόσο η Εγκυκλοπαίδεια (Cyclopædia) των Μακ Κλίντοκ και Στρονγκ (Τόμ. 8, σ. 469) επισημαίνει: «Δεν επρόκειτο για το αυτοκρατορικό ανάκτορο, . . . διότι αυτό δεν ονομαζόταν ποτέ prætorium στη Ρώμη· ούτε επρόκειτο για δικαστική αίθουσα, διότι δεν υπήρχε τέτοιο κτίριο στη Ρώμη, και τα δικαστήρια ονομάστηκαν prætoria πολύ αργότερα». Όταν ο Παύλος φυλακίστηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη, του «επιτράπηκε . . . να μένει μόνος του με το στρατιώτη που τον φρουρούσε». (Πρ 28:16) Με αυτόν τον τρόπο, τα δεσμά του θα είχαν γίνει ευρέως γνωστά σε σχέση με τον Χριστό μεταξύ των στρατιωτών της Πραιτωριανής Φρουράς, ιδιαίτερα δε αν κάθε ημέρα υπήρχε διαφορετικός φρουρός. Κατά συνέπεια, πολλοί μεταφραστές θεωρούν ότι με τη λέξη πραιτώριον στο εδάφιο Φιλιππησίους 1:13εννοείται η Πραιτωριανή Φρουρά και όχι κάποιο κτίριο ή δικαστικό σώμα.—RS, AS, ΜΝΚ, ΤΚΔ, ΛΧ.

Το Παραδεδεγμένο Κείμενο περιλαμβάνει στο εδάφιο Πράξεις 28:16 τη φράση: «ο εκατόνταρχος παρέδωκε τους δεσμίους εις τον στρατοπεδάρχην». (KJ, ΒΑΜ) Ορισμένοι έχουν προσδιορίσει αυτόν το στρατοπεδάρχη ως τον Σέξτο Αφράνιο Βούρο, τον ύπαρχο της Πραιτωριανής Φρουράς υπό τον Νέρωνα μέχρι το 62 Κ.Χ. Μάλιστα ο Ντάρμπι έχει την απόδοση: «ο εκατόνταρχος παρέδωσε τους φυλακισμένους στον ύπαρχο των πραιτωριανών». Ωστόσο, η μετάφραση του Ντάρμπι βάζει αυτό το τμήμα μέσα σε αγκύλες θεωρώντας το ως απόσπασμα σε σχέση με το οποίο υπάρχουν διαφορές στα χειρόγραφα. Άλλες σύγχρονες μεταφράσεις παραλείπουν εντελώς αυτή τη φράση επειδή δεν εμφανίζεται σε διάφορα αρχαία χειρόγραφα όπως το Σιναϊτικό, το Αλεξανδρινό και το Βατικανό Αρ. 1209.—RS, AT, JB, ΜΝΚ, ΚΔΒ, ΠΑΒ, ΛΘΖ.


About Author

admin

CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos Volunteer Association Greek Navy Seals Member INSTITUTE MANAGEMENT OF MANMADE & NATURAL DISASTERS

Leave a Reply

Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Μember’s Association of European Journalists greek section

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας -Θράκης

ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ ΕΔΩ

ΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ HELLENIC MEDIA GROUP

Hellenic Bodyguards Association

ΧΟΡΗΓΟΣ VEDICOR SECURITY

ΧΟΡΗΓΟΣ FACILITY CS

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΛΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΛΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΛΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

Πρόσφατα άρθρα

shares